اطلاعات جامع در مورد بیماری ام اس (ms)

در این بخش در مورد بیماری ام اس ms اطلاعات جامع و کاملی آماده شده است که می توانید مطالعه فرمایید. بیماری ام اس، بيماري مزمني است كه با درگيري نواحي مختلف سيستم عصبي مركزي موجب بروز علائم باليني متفاوتي در بيمار مي‌گردد و در دراز مدت مي‌تواند منجر به درجات مختلفي از ناتواني گردد. اين بيماري عمدتاً در سنين 40-20 سال ديده مي‌شود و زنان را بيش از مردان مبتلا مي‌كند. مكانيسم اصلي بيماري، بروز پديده خود ايمني و تخريب ميلين (لايه پوشش سلولهاي عصبي) و تا حد كمتري سلولهاي سيستم عصبي مركزي (مغز و نخاع) مي‌باشد. عواملی مانند استعداد ژنتیکی، منطقه جغرافیایی، عفونتهای ویروسی و فشارهای روحی را در پیدایش آن موثر می دانند. وجه مشخص بيماري ام‌اس وجود پلاكهاي متعدد در بافت سفيد مغز مي‌باشد كه در اين پلاكها ميلين بصورت كامل يا ناقص تخريب شده است.   
انواع بيماری ام‌ اس:
بيماري داراي پنج نوع مي باشد كه شامل:
1- پيشرونده اوليه
2- پيشرونده ثانويه
3- پيشرونده-عودكننده
4- عودكننده- بهبوديابنده
5- CIS
تشخيص بیماری ms:
هيچيك از تستهاي آزمايشگاهي يا روشهاي عكسبرداري به تنهائي قادر به تشخيص قطعي بيماري نمي‌باشد و مجموعه‌اي از علائم باليني، يافته‌هاي عكسبرداري و آزمايشهاي خون و مايع نخاعي و گاهي گرفتن فشار عصب بينائي؛ تشخيص را امكان‌پذير مي‌سازد.
علائم و عوارض بيماری ام اس:
بسته به شدت التهاب و تخريب سلولهاي مغزي و همچنين محل آسيب در مغز علائم و عوارض كاملاً متفاوت مي‌باشند، به عنوان مثال التهاب عصب بينائي (كاهش ديد، تاري ديد، دو بيني و جرقه يا مگس پران) ضعف اندامها، عدم تعادل، اختلالات حسي متفاوت (گزگز، مورمور، بي‌حسي)، اختلال ادراري، سرگيجه و خستگي زودرس؛ از عوارض بيماري مي‌باشد. از خصوصیات دیگر بیماری MS عدم تحمل گرما است.
بارداری و ام اس:
میزان عود در طی سه ماهه سوم بارداری کاهش می یابد. بسیاری از مطالعات افزایش میزان عودها را در شش ماه اول بعد از زایمان نشان داده اند. روی هم رفته به نظر نمی‌رسد بارداری اثر دراز مدتی روی دوره بیماری یا میزان ناتوانی حاصل از آن داشته باشد.
درمان بیماری ام اس:
طي چند سال اخير استفاده از داروهاي موثر بر سيستم ايمني موجب كاهش حملات و تا حدي ميزان ناتواني بيماران شده است. بعضي از داروها در زمان حمله جهت كاهش التهاب سيستم عصبي و شدت علائم و عوارض، بعضی بصورت نگه دارنده جهت تغيير سير بيماري و كاهش حملات بيماري و بعضي داروها بصورت درمان علامتي جهت تسكين علائم و عوارض بكار برده مي‌شوند.با توجه به مزمن بودن بيماري و روند رو به پيشرفت علائم در بسياري از بيماران، مراقبتهاي مورد نياز اين افراد بسيار وسيع بوده و نبايد صرفاً به جنبه درمان داروئي بيماران توجه گردد. بسياري از حمايتهاي عاطفي و اجتماعي می تواند به اندازه مصرف داروها مفید وموثر واقع گردد.
موارد استفاده بازتواني و توانبخشي: مراقبت پوستي و جلوگيري از زخم بستر، جلوگيري از تحليل عضلاني، كمك به حفظ و برقراري حركات طبيعي روده،پیشگیری از پوکی استخوان وکمک به درمان ان، پيشگيري از پيشرفت بيشتر ناتواني، جلوگيري از تغيير شكل نامطلوب اعضاي بدن،تقويت عضلات ضعيف،تقويت عضلات سالم، برنامه‌ريزي براي بهبود عملكرد سيستم قلبي، عروقي و تنفسي براي افزايش توان فرد.
انواع روشهای بازتوانی بیماری ام اس:
فيزيوتراپي، كاردرماني، گفتاردرماني، توانبخشي در بيماري ام‌اس
مسائلی که بیمار MS باید بداند:
1- فعالیت شدید که باعث افزایش درجه حرارت بدن شود، نباید انجام دهید. گرما، هدایت عصب را مختل می‌کند. لازم است بیمار همواره خودش را خنک نگه دارد.
2- حمام آب داغ نگیرید.
3- استرس و فشار روحی و جسمی نداشته باشید.
4- وزن متعادل داشته باشید.
5- پیاده‌روی و نرمش و ورزش و شنا در آب ملایم داشته باشید. اما ورزشی که دما را زیاد بالا ببرد و یا سونا ممنوع است. ورزش‌های هوازی انجام دهید.
6- خواب خوبی داشته باشید.
7- منتظر عود حمله و عوارض بیماری نباشید.
8- مکانیسم بیماری و اثرات آن در هر فرد متفاوت است. هر کس بیماریش مختص خودش است. یکسری معیارها برای پیشگویی است ولی قطعی نیست.
9- آرامش داشته باشید.
10- به پزشک خود اعتماد کنید.
11- سوالاتی که دارید از پزشک یا مشاور خود بپرسید.
12- همیشه امیدوار باشید، شاید روزی به تنهایی بتوانید MS را از پای در آورد.
منبع: دکتر سلام

Facebook    Google    LinkedIn    Twitter

برچسب ها

  

فرم همراهی

سفارش قلک

تخلیه قلک

بنر همدردی